Navigációs menü

Sün étrendje, Sikeresen feliratkoztál! Üdv közöttünk :)

Megjelenése[ szerkesztés ] Az európai sün hossza centiméter, testtömege átlagosan grammde a grammot is elérheti.

sün étrendje

Kültakaróján a szőrszálak között sűrűn elhelyezkedő hegyes tüskék vannak. A sün hátán darab, centiméter hosszúságú tüske található.

sün étrendje

Minden egyes tüske nagyjából egy évig tart, majd kiesik, hogy újabb sün étrendje adjon helyet. A süntüske üreges és ruganyos.

Tartalomjegyzék

A bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A süntüske vége puha gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét.

  1. Fogyás protein porral
  2. Süntelen aggodalom, avagy mit csináljunk a kertünkbe tévedő sünivel?
  3. törpesün etetése, süni étlap, afrikai fehérhasú törpesün | Süntenyésztők és Sünbarátok Egyesülete
  4. Éjszakai állat lévén főleg napnyugta után indul vadászni és eleséget gyűjteni, így fogságban is inkább délutáni, későbbi órákban kell etetni.

A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

A tüskés kis emlősállat kivétel nélkül mindig kedves, szeretnivaló lényként jelenik meg, és ez a kép nem áll messze a valóságtól. Kertekben is szívesen látott vendég, ugyanis számtalan kerti kártevő, rovar és csiga szorgalmas pusztítója. A sünik mostanában szenderülnek téli álomra, ám lehet, hogy a segítségünkre szorulnak. A sün, vagy hivatalosan keleti sün Erinaceus roumanicus elsősorban sűrű aljnövényzetű erdők lakója, de sok más vadhoz hasonlóan gyakran megjelenik sün étrendje külső, zöldövezeti részein, faluhelyen bárhol, a számukra alkalmas kertekben, de akár közparkokban is. Étrendje elsősorban földigilisztából és csigából áll, de elfogyasztja a sáskát, egyéb rovarokat, gyíkokat, madártojást, alkalomadtán pedig dögevésre is adja a fejét.

Életmódja[ szerkesztés ] Az avarban Éjszakai életmódot folytat, és magányos. Tápláléka hernyókbogarakföldigiliszták és csigák.

Száraz táp

De megtámadja az egérfészket, és fogyaszt döghúst és növényi eredetű sün étrendje is. Tűhegyes rovarevő fogazata van.

A sünök éjjelente kilométert gyalogolnak táplálékkeresés közben. Ősszel beássa magát és téli álomba merül.

Süntanrek … etetése A sünik étrendjének összeállításakor törekedjünk változatosságra.

Testének hőmérséklete felveszi a környezet hőmérsékletét. Ha a külső hőmérséklet tartósan 6 °C alá süllyed, bekapcsolódik egy "hőmérséklet-szabályozó". Az izmokban levő cukor elég, így növekszik a testhőmérséklet, s az élet lángja újból kigyullad.

sün étrendje

Az európai sün 5—6 évig él. Szaporodása[ szerkesztés ] Kitömött európai sün Az ivarérettséget 11 hónapos korban éri el. A párzási időszak áprilisban vagy augusztusban van.

sün étrendje

A vemhesség 32 napig tart, melynek végén a nőstény akár 7 kölyöknek is adhat életet. Az újszülött sünök tüskéi lágyak és fehérek, bőrük rózsaszín. A kölykök két hétig vakok maradnak.

sün étrendje

Mintegy négy hét múlva anyjuk magával viszi őket életük első táplálékszerző körútjára. További 10 nap múlva felbomlik a család.

sün étrendje

Ha csak szeptemberben születnek meg, többnyire nem vészelik át a telet.