Májkímélő étrend
- Figyelj a zsírra! Mindent a májkímélő diétáról | Diéta és Fitnesz
- Májbarát ételek | TermészetGyógyász Magazin
- Mit ehetek? | Receptek
- A 10 legjobb májtisztító étel: jóval többet kellene fogyasztani belőlük - Egészség | Femina
- Olajos hal: amint arra a World Journal of Gastroenterology tanulmánya rámutat, az olajos halak és a halolaj-kiegészítők fogyasztása csökkentheti például a NAFLD szervezetre gyakorolt hatását.
- Legfőbb feladata a méregtelenítés.
- Májdiéta otthon: milyen módszerek léteznek?
Mindent a májkímélő diétáról A májkímélő diétát akkor érdemes elkezdeni, ha például túlzott alkoholfogyasztás testszervíz étrend valamely hepatitis vírus indokolttá teszi, illetve ha a túlzó, egészségtelen táplálkozásunk folyamatosan magas zsírtartalmú étrend már máj- vagy epeproblémákat okoz.
Hogy mik az alapvető szabályok a májkímélő diéta esetében, arról Fülöp Lili dietetikust kérdeztük.
A májkímélő diéta szakaszai — A lényeg a zsírszegénység bevezetése, ez testtömegkilogrammonként 0, grammnyi zsiradékot jelent, tehát egy 80 kg-os ember esetében maximum 80 g.
A fehérjéket felépítő aminosavak közül kettő, a metionin és a cisztein jó hatással van a betegségre, ezek például a sovány túróban, halakban, kölesben, tojásfehérjében találhatóak meg.
A zsírok beépítését akkor érdemes elkezdeni, ha a pépes ételekről már sikerül áttérni a májkímélő étrend fogásokra is, legyenek ezek akár kekszféleségek, pirítós vagy főtt rizs. A zsírok közül az úgynevezett MCT, azaz közepes hosszúságú triglicerideket tartalmazó zsírok a leghatékonyabbak az első időszakban, mert felszívódásuk eltérő módon kikerüli a májkapuér-rendszert, emésztésükhöz nincs szükség epesavra. Ilyen MCT zsírokat tartalmaz például a kókuszolaj, azonban kizárólagos használata nem javasolt.
Az első időszakban érdemes elkerülni ezeket, de a vízben oldódó rostok nyugodtan fogyaszthatóak például: alma, zabpehely, spenót, sárgarépa stb.
A gyomor és az epehólyag problematikája - Hatvani Galina, Jakab István
Vitaminok tekintetében a C- Májkímélő étrend, B6-vitaminok és a folsav gyakorolhat jótékony hatást az állapotra. A diéta lényege a sokszori kis étkezések biztosítása, az alkohol és a fűszeres, csípős, zsíros ételek elkerülése — folytatja a szakember.
Miket együnk a májkímélő diéta során? De a javulás megállapítása és a terápia folytatása minden esetben orvosi kompetencia. Egészséges emberek esetében ez a diéta kicsit szűkebb az alapanyagválaszték tekintetében mint egy normál, kiegyensúlyozott táplálkozásnál, így ha nincs kifejezett májprobléma, nem szükséges a májkímélő diéta tartása!