Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

Lisztérzékeny diéta

  1. Gluténmentes étrend - nem csak gluténérzékenyeknek
  2. A betegség gyanúját a klinikai tünetek és a felszívódási zavarból adódó laboratóriumi eltérések vetik fel.

Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. A lisztérzékenység leggyakoribb formájában fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, lisztérzékeny diéta emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.

Leggyakoribb kérdések a lisztérzékenyek étrendjéről

Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudjuk. A diétát egész életen át kell tartani. A gyermekkorban kialakuló cöliákiát az angol Samuel Gee írta le először ban, a felnőttkoriról pedig ben egy dán orvos, Hess-Thysen számolt be.

lisztérzékeny diéta

A diéta célja a glutén gabonafehérje kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből. Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi.

lisztérzékeny diéta

A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag.

lisztérzékeny diéta

A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó információk alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is. A gluténmentes élelmiszerek köre szinte lisztérzékeny diéta változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek.

Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert pl. A diétát szigorúan, egész életen át be kell tartani.

lisztérzékeny diéta

A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Készítette: Turcsák Katalin.