Bélgyulladásos diéta
Tartalom
Mit egyek, ha gyulladásos bélbetegségem van?
- Fogyókúra app
- Ősszel különösen gyakori a bélgyulladás, -fertőzés, gyomorrontás, de az alábbi diéta segít átvészelni ezt az időszakot.
- Az állandó hasmenés, rossz tápanyagfelszívódás miatt a beteg állapota leromlott, vérszegénység, fehérjehiányos állapot jellemző.
A gyulladásos bélbetegségek A gyulladás megindulásának, majd krónikussá válásának okára a mai napig nem tudnak magyarázatot adni a szakemberek. A gyulladásos bélbetegségek meghatározása — részben éppen az említett bélgyulladásos diéta miatt — az elmúlt évtizedek alatt nem sokat változott. A tudomány fejlődése és a kutatások jelentős eredményei ellenére is azt mondjuk, hogy a genetikailag fogékony egyénben valamilyen környezeti tényező hatására gyulladásos folyamat indul meg, amely az immunrendszer működési zavarával társulva krónikussá válik.
Táplálkozás: kéntartalmú húsok, és sok zsír A környezeti tényezők közül a táplálkozás szerepét célszerű kiemelni, mivel protein diéta étrend táplálkozás valamilyen szerepet játszik a betegség kialakulásában. Az is fontos kérdés, hogy milyen befolyásoló tényezővel bír a táplálkozás a már kialakult betegség kezelésében.
A megfigyelések leginkább arra irányultak, hogy a nagy mennyiségű zsírt tartalmazó ételek kockázati tényezővé válhatnak a már meglevő betegség aktivitásának kiváltásában. Egyes kutatások szerint a kéntartalmú húsok túlzott mértékű fogyasztása is kóroki tényezőként állhat a gyulladásos bélbetegségek hátterében, elsősorban a bélgyulladásos diéta toxikus károsodásának előidézésével.
Az étrendi tényezők között felmerült mind a finomított szénhidrátok, mind a tehéntej kockázatnövelő szerepe is. Crohn-betegség és colitis ulcerosa A Crohn-betegség az emésztőrendszer bármely részét érintő, de leggyakrabban a terminális ileumot csípőbél alsó szakaszát és a vastagbelet támadó, a bélfal minden rétegére kiterjedő granulomatózus gyulladásos bélbetegség.
A colitis ulcerosa pedig kizárólag a vastagbél nyálkahártyáját érinti.
HOMOKTÖVIS, ENERGIA A SZERVEZETNEK
Nem gyógyítható, de kezelhető A szakemberek egyetértenek abban, hogy a táplálkozásnak legalább befolyásoló szerepet tulajdonító feltételezés logikus, ezért a dietoterápia nem elhanyagolható sem aktív, sem remisszióban lévő folyamatban. Tápláltsági állapot és a betegség nyomonkövetése Fontos szabály, hogy az étrend összetételét mindig az aktuális állapothoz, életmódhoz, egyéb szükségletekhez kell igazítani. A táplálkozásnak táplálásnak, dietoterápiának elsősorban Crohn-betegségben, de colitis ulcerosában is nagy szerepe van, hiszen a tápláltsági állapot a gyógyulást nagymértékben befolyásolja.
Ételek, amiket gyulladásos bélbetegség esetén is nyugodtan ehetsz
A célzott diéta lényege Az érzékeny bélszakasz kímélete. A megnövekedett energia- és tápanyagszükséglet kielégítése. A fennálló energia- és tápanyaghiány pótlása, malnutritio esetén annak enyhítése vagy megszüntetése, enterális vagy parenterális táplálás alkalmazása.
Főoldal » Diéta » Betegségek diétái » Bélbetegek diétája Korunk rohanó életmódjának, a helytelen táplálkozási szokásoknak, a rendszertelen étkezésnek, a sokasodó stresszhelyzeteknek "köszönhetően" egyre több a bélbeteg Sok beteg panaszaival, tüneteivel fel sem keresi az orvost. Eszerint beszélhetünk heveny és idült formáról, a vékonybélre vagy a vastagbélre kiterjedő, illetve mindkettőt egyaránt érintő bélbántalmakról, funkcionális és szervi elváltozással járó bélbetegségekről. A funkcionális bélbetegségekre jellemző, hogy szervi betegség nem áll a háttérben, működési zavarról van szó. Ilyen betegség az irritábilis bélszindróma IBSmely a fejlett országok lakosságának egynegyedét érinti.
A beteg kondíciójának, tápláltsági állapotának javítása. A betegség remissziójának elősegítése.
Milyen típusai vannak?
Milyen étrendje legyen a bélgyulladásos betegnek? Energiagazdag Egyszerűcukor-mentes csak erős hasmenés idején Zsírszegény Tej- illetve tejcukormentes egyéni tolerancia függvénye, de az erős hasmenés idejére javasolt Az élelmirost-bevitel stádiumtól függ. Akut stádiumban a rostbevitel korlátozása szükséges, nyugalmi periódusban — mindkét elváltozásban — vízoldékony élelmi rostokban gazdag, durva rostokban szegény az étrend Oxálsavszegény a hyperoxaluria és a következményes vesekőképződés miatt.
Antioxidánsok provitaminok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek szinten tartása. Probiotikumok fogyasztása.
A betegségek közötti legfőbb különbségek
Gyógyteák kontrollált alkalmazása gyógynövény hatóanyagok és mennyiség tekintetében egyarántelsősorban akut időszakban. A beteg tápláléktoleranciájának ismerete és figyelembevétele. A megnövekedett energia- és tápanyagigény miatt gyakori, kis mennyiségű étkezések legalább naponta hatszori étkezés. Ha étvágytalanság és leromlott állapot miatt nem biztosítható a megfelelő táplálékbevitel, enterális bélgyulladásos diéta parenterális táplálás.
Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozás alkalmazása, a változatosság és az egyéni ízlés figyelembevétele.
Speciális IBD diéta?
A szükségletekhez igazodó nyersanyag-válogatás mellett a megfelelő konyhatechnikai eljárások alkalmazása. Minden esetben jól feltárt, könnyen emészthető ételeket érdemes enni. Remisszió idején a lehető legkevesebb korlátozást érdemes betartani, kizárólag a panaszt okozó ételeket kell kerülni.
Ez egyénenként nagyon változó, ezért magának a betegnek egyéni tűrőképessége alapján kell ismernie, hogy mit tud tünetmentesen elfogyasztani. Kezdetben az a leghelyesebb, ha táplálkozási naplót vezet a naponta elfogyasztott ételekről és az alkalmazott konyhatechnológiai műveletekről, amelyek, rendszeresen konzultálva a táplálkozási szakemberrel korrigálhatók a beteg szükségleteinek ismeretében.
- Le szeretnék fogyni mit tegyek
- És bár sok esetben a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatással van a bélgyulladásos betegségekre, fontos megjegyezni, hogy azoknál a Crohn-betegségben szenvedő betegnél, akiknél fennáll a bélszűkület állapota, a túlzott rostbevitel veszélyes lehet.
- Gyógyszerek, diéta, pszichés vezetés műtét.
Táplálkozással összefüggő rendellenességek gyakorisága Crohn-betegségben és colitis ulcerosában.