10+1 recept és jó tanácsok epéseknek - HáziPatika

Epebeteg diéta

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? Az epe szerepe A máj mintegy 0, liter folyékony híg epét termel naponta, amit a lúdtojás nagyságú epehólyag tárol. Az epehólyagban az epe besűrűsödik, és a hólyag összehúzódásával az epevezetéken át jut a vékonybélbe, ahol a zsírok bontását végzi. Az epehólyag összehúzódását epebeteg diéta étel elfogyasztása váltja ki. Legerősebb összehúzó hatása a zsiradékoknak van, főleg a heti 3-4 kg fogyás zsiradékok bomlástermékeinek.

A fehérjéknek is van hasonló hatása, de ez jóval kisebb.

Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén?

Az illóolajok, aromaanyagokat tartalmazó élelmiszerek is kiváltanak összehúzódást. Epebetegség lehet: az epeutak heveny vagy krónikus gyulladása cholangitisepekő cholelithiasisilletve az epehólyag gyulladása cholecystitis. Az epekövesség Az epehólyagban besűrűsödő epében megváltozik az alkotórészek aránya, többek között nő a koleszterin aránya, amiből akár kis változások hatására is koleszterinkristályok keletkezhetnek.

Emiatt kőképződés indulhat meg hazánkban a koleszterinkövek előfordulása a gyakori. Az epe összetevőinek arányát az elfogyasztott táplálék mennyisége és összetétele befolyásolja, így az energiában- koleszterinben- zsírban- cukorban gazdag étrend — egyszóval a epebeteg diéta hazai táplálkozás — növeli a kőképződés kockázatát.

A szigorú koplalás, rendszertelen étkezés is kőképződéshez vezethet, mivel olyankor az epehólyag összehúzódása huzamosabb ideig szünetel. A stresszes állapotok szintén kedveznek a kőképződésnek. Az epehólyagban lévő kő nem mindig okoz panaszt néma kőmíg az epeutakban található gyakran erős fájdalmat okoz. Ha erős fájdalmat okoz a kő, amit gyakran kísér hányinger, hányás, hasmenés, epekőrohamról beszélünk.

gyógyszeres fogyás

Étrend és epekövesség A diéta elemei eltérőek a nyugalmi időszakban, az epeköves roham idején és szintén más, ha az epehólyag eltávolításra került.

A következőkben a nyugalmi időszak alatti étrendről lesz szó.

Epebetegek étrendje

Ennek egyik oka, hogy a különböző étrendminták nem mindig tudják figyelembe venni epebeteg diéta egyéni tűrőképességet, csak egy általános, minden epebetegnek megfelelő mintát adnak, ami kevésbé változatos.

Így nem meglepő, hogy a betegek nagy része sokkal szigorúbb diétát tart, mint amit valójában megengedhetne magának. A túlzott megszorítás, az egyhangú étrend vitamin- és tápanyaghiányt okozhat, és nem biztosítja a szükséges rostmennyiséget. Az egyéni tűrőképességnek tehát fontos szerepe van epebetegség esetén a megfelelő étrend kialakításában, és ez nem jelent mást, mint hogy bizonyos ételek próbája: az evés.

Saját magunknak kell kitapasztalni minden egyes élelmiszer esetében, hogy belefér-e az étrendbe, és ha igen, akkor az milyen mennyiségben és milyen formában nyersen, főzve stb. Ha bármilyen panaszt okoz egy étel vagy ital, azt hagyjuk ki az étrendből!

Naponta többszöri szori étkezés javasolt, ami biztosítja, hogy az epeürítés gyakori és kismértékű legyen. Mi alapján válogassunk? Epebeteg diéta esetén az étrend betartásával az epekőrohamot és a heveny gyulladást próbáljuk elkerülni. A nyersanyagokat feloszthatjuk aszerint, hogy okoz-e panaszt vagy nem, illetve keto complete vélemények függően fogyasztható-e.

Általában panaszt nem okozó ételek: nem friss vagy pirított pékáru — kenyér, zsemle, kifli, kalács —, háztartási keksz, búzadara, rizs, tészta, durumtészta, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyérfélék.

Mit egyek, ha epebeteg vagyok?

Teljes kiőrlésű lisztek, fehér liszt, zsemlemorzsa, búzakopra, zabkorpa. Sovány húsok, sovány felvágottak gépsonka, párizsi, virsli stb. Kefir, joghurt, sovány sajtok, sovány és félzsíros túró, házi gyümölcsjoghurt, ömlesztett light sajtok.

Epebetegek étrendje: A máj által termelt epe fontos szerepet játszik a zsíremésztésben. Az epe az epehólyagban gyűlik, majd onnan jut a vékonybélbe. Ha a kiürülés akadályozott, akkor az epe besűrűsödik, megnő az epekő kialakulásának veszélye. Ezzel együtt vagy emellett gyulladás is kialakulhat.

Főzve, párolva: burgonya, paszternák, sárgarépa, petrezselyemgyökér, főzőtök, sütőtök, cukkini, patisszon, padlizsán, zsenge zöldborsó passzírozni is lehetfiatal zöldbab, brokkoli, spárgafej, zsenge kelbimbó, sóska, cékla. Ételbe belefőzött hagyma.

Kompót, párolt, sütött formában gyümölcsök. Gyenge, nem pácolt tea, szénsavmentes ásványvíz, csapvíz. Egyéni tűrőképességtől függően fogyasztható ételek: tej, tejeskávé, tojás, margarin, vaj, bolti gyümölcsjoghurtok, édesített krémtúrók. A legtöbb nyers zöldség: fejes saláta, paradicsom, zöldpaprika, gomba stb.

Aromás fűszerek: zöldpetrezselyem, kapor, ánizs, kömény, vanília, szegfűszeg stb.

  • Mit egyek, ha epebeteg vagyok? - Patika Magazin Online
  • Epebetegek étrendje - szpkiskun.hu
  • Epebetegek diétája - Dr. Vida Orsolya
  • 10+1 recept és jó tanácsok epéseknek - HáziPatika

Magas illóolaj-tartalmú gyümölcsök, gyümölcslevek: ananász, narancs stb. Kakaó, kapucsínó. Száraz hüvelyesek, zsíros sajtok, tejföl, tejszín, juhsajt, juhtúró. Füstölt, pácolt húskészítmények és zsíros húsok, húskészítmények: kolbász, téliszalámi, hurka stb.

Szalonna, tepertő. Bő zsírban sült ételek. Olajos és paradicsomos hal.

Szabó Gyuri bácsi az epeműködés fontosságáról

Epebeteg diéta káposzta, kelkáposzta, fokhagyma, vöröshagyma, karfiol, karalábé, uborka, retek, torma, zeller, rebarbara. Nyers vagy éretlenebb gyümölcsök, például. Majonéz, tartármártás, torma, csípős fűszerek.

Különböző illóolajok hagymafélék, káposztafélék, fűszerek Mi az ajánlott étrend célja? Az étrend célja a megfelelő tápláltsági állapot helyreállítása a tünetek és a fájdalom csökkentése az epekőképződés megelőzése Mi az étrend lényege görcsös és nyugalmi szakaszban? Az étrend lényege a görcsös szakaszban Az étrend általános jellemzői: A diéta zsírszegény, durva rost mentes, fűszerszegény. Normál fehérjetartalmú, és amennyiben a beteg elhízott, energiaszegény. A görcsös szakaszban ajánlott koplaltatni a beteget, azonban a folyadékot és ásványi anyagot pótolni kell!

Nyers vagy pirított vörös- vagy lilahagyma és fokhagyma. Feketekávé, alkohol, szénsavas italok, erős aromás gyümölcslevek, például mandarin, ananász, csokoládé. Amit még érdemes tudni a nyersanyag-válogatásról Nem feltétlenül maga a nyersanyag okozza a panaszokat, a nem megfelelő konyhatechnológia vagy az ételhez adott egyéb nyersanyag is a probléma oka legyen. Erre jó példa a főtt tésztához adott zsíros szósz vagy a tojás hevített zsiradékon való elkészítése.

A tészták emészthetősége a bennük lévő tojás számától és feldolgozottságuk formájától függ.

Keress receptre vagy hozzávalóra

Legkönnyebben emészthető a 8 tojásos és az apróbb fajta tészta, például a tarhonya, kevésbé a makaróni és spagetti. A sovány húsok baromfi, pulyka, sertéskaraj és -comb, marhabélszín, felsál, fehérpecsenye stb. Mind a nyers, mind az elkészített hús emészthetőségén javíthatunk, ha minél vékonyabbra, a rostokra merőlegesen szeleteljük, vágjuk.

A hízott kacsa- és libahús nem javasolt, viszont hetente egyszer epebeteg diéta halat fogyasztani. A hevített zsiradékon készített önálló tojásételek — rántotta, tükörtojás — súlyos görcsöket okozhatnak. Lágy és főtt formában azonban a tojás nem mindenkinél okoz panaszt. Az ételek készítéséhez, például piskótához, vagdalthoz adva pedig bátran használható.

Hámozással paradicsombesózással és a keletkezett epebeteg diéta elöntésével uborkasalátaforrázással káposztafélék vagy fedő nélküli főzéssel az illóolajok egy része elpárolog a zöldségek panaszt okozó hatása csökkenthető.

Ha a gyümölcsöket meghámozzuk, vékonyan epebeteg diéta, lereszeljük, apróra felkockázzuk, áttörjük, levüket kipréseljük vagy kellően érett állapotban fogyasztjuk, kevésbé okoznak panaszt. Érdemes kikísérletezni, hogy mely gyümölcsöket tudjuk gond nélkül fogyasztani, mert értékes vitamin- és rostforrások. A epebeteg diéta, olajos magvak csak kis mennyiségben fogyaszthatók: pár szem dió, mogyoró stb.

A tejtermékek esetében alacsony zsírtartalmú tejet válasszunk, és lehetőleg csak ételkészítéshez használjuk fel, ne önmagában fogyasszuk. Tejföl helyett használhatunk kefirt, natúrjoghurtot az ételkészítéshez. A zsiradékok olaj, zsír, vaj, margarin fogyasztását — legyen az állati vagy növényi — korlátozni kell. Erre epehólyag-összehúzó hatásuk miatt van szükség.

fogyókúrás tabletta dm

Zsiradékok közül a növényi olajok ajánlottak fogyasztásra, illetve a csökkentett zsírtartalmú light margarinok és a vajkrém, kis mennyiségben kenyérre kenve.

A vaj és egyéb állati eredetű zsír nem javasolt fogyasztásra. A már egyszer használt zsiradékot ne használjuk fel újra, a keletkező bomlástermékek panaszt okozhatnak. Az édességek csokoládé, tortaszelet stb. Ha mégis édességre vágyunk, inkább a gyümölcsös, túrós, piskótás süteményeket válaszuk a kelt, hajtogatott, vajkrémes változatok helyett.

  • Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak | szpkiskun.hu
  • Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?
  • Milyen étrend ajánlott epebetegség esetén? | Diéta és Fitnesz

Egyes fűszerek frissen okoznak panaszt tárkony, bazsalikom, oregano stb. A finomított cukor növeli az epekőképződésre való hajlamotezért édesítésre cukor helyett mesterséges édesítőket javasolunk. Kis mennyiségben, ritkán méz használható. Javasolt ételkészítési technológiák Sűrítés: száraz rántással, diétás rántással, hintéssel, egyszerű vagy kefires habarással.

Főzés: vízben, zöldséglében, zsírszegény csontlében, gőzben. Sütés: zsír nélkül, forró, zárt térben, alufóliában, sütőzacskóban, cserépedényben, teflonedényben, AMC edényben, fogyókúrás fülbevaló, grillsütőben, mikrohullámú sütőben. Párolás: egyszerű és aromás formában, a nyersanyag zsírmentes vagy minimális étolajjal átkent felületen történő átfuttatásával.

Lazítás: zsemlével, kenyérrel, rizzsel, tojáshabbal.

Epe-diéta: milyen ételeket kerülj, és milyen ételek ajánlottak MME Puffadás, hányinger, émelygés kínoz egy-egy étkezés után? Ezek a tünetek nemcsak arra utalhatnak, hogy túl sokat ettél, az epeműködés zavaraira is felhívhatják a figyelmet. Mit kell tudni róla, és hogyan kezelhető ez a betegség? A magyar epebeteg diéta nem éppen a kíméletességéről ismert, pedig a zsíros és fűszeres ételek, a bő olajban sütött finomságok, a pörköltek hosszú távon egyikünk emésztőszerveinek sem tesznek jót, erről leginkább azok tudnának mesélni, akik epepanaszokkal küzdenek. De mivel ezek a problémák akár évekig is észrevétlenül maradhatnak — hiszen nem minden esetben okoznak erős tüneteket —, érdemes résen lenni: ha egy kiadós étkezés vagy zsírosabb étel elfogyasztása után zavaró hasi puffadást, emésztési zavart tapasztalunk magunkon, tanácsos a máj és az epehólyag környékén kutakodni az okok feltárása érdekében.

Hasznos lehet Kezdetben érdemes étkezési naplót legjobb fogyókúrás kapszulák, aminek segítségével könnyen kiszűrhető, hogy mely ételek, italok okoztak panaszt és milyen formában.

Például vannak betegek, akik a tejet csak ételbe főzve tudják fogyasztani, és vannak, akiknek önmagában sem okoz panaszt. Ebben a naplóban epebeteg diéta napra fel kell jegyezni a fogyasztott ételeket és az esetleges panaszokat. Az epebetegség mellé gyakran társul székrekedés, ezért fontos az élelmi rostok rendszeres jelenléte az étrendben teljes kiőrlésű lisztből készült vagy rozslisztes kenyér, búzakorpa stb.

Ezek mellé mindig fogyasszunk folyadékot, hogy a rostok kedvező hatása érvényesülhessen.

fogyókúra 150 kg felett

Epekőképződés kockázatát csökkentő étrend Mint az már kiderült az eddigiekből, az epekőképződés nagymértékben a táplálkozás és életmód függvénye. Nincs szükség speciális diétára, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással sokat tehetünk az epekő kialakulása ellen. Az epebetegség, az epekő megelőzésben segít még a fehérjék és az élelmi rostok, főleg a vízoldékony pektin fogyasztása.